Temperatura mleka jest za wysoka. Tylko z zimnego mleka (< 10 °C) można przyrządzić dobrą piankę z mleka.
Skontrolować temperaturę mleka w pojemniku na mleko.
Pianka z mleka nie jest wystarczająco gorąca lub jest zbyt płynna.
Skontrolować temperaturę mleka w pojemniku na mleko.
Użyć innego rodzaju mleka. Dla uzyskania perfekcyjnej konsystencji pianki z mleka należy stosować zimne mleko krowie (< 10 °C) o zawartości białka przynajmniej 3%.
Wyczyścić wylot centralny i przewód mlekowy za pomocą szczoteczki.
Wymienić zablokowaną złączkę kątową na dostarczoną złączkę kątową. Należy postępować w następujący sposób:
Otworzyć drzwiczki ekspresu do kawy.
Otworzyć klapkę serwisową z tyłu drzwiczek urządzenia.
Najpierw należy wyjąć wąż zasysania powietrza (1) z otworu (3). Następnie zdjąć złączkę kątową (2).
Wyciągnąć oba węże ze złączki kątowej.
Umyć wąż zasysania powietrza (1) pod bieżącą wodą za pomocą dołączonej szczoteczki. Ewentualne zatory można usunąć również poprzez „przedmuchanie“.
Włożyć szczoteczkę do czyszczenia do przewodu mlekowego (4). Poruszać szczoteczką, na ile to możliwe, w tę i z powrotem, aż wszystkie resztki mleka zostaną usunięte.
Teraz wziąć nową złączkę kątową. (Zużytą złączkę kątową można wyrzucić do śmieci domowych).
Nasunąć węże na złączkę kątową i z powrotem założyć złączkę kątową. Upewnić się, że wypustka na złączce kątowej jest skierowana w dół. Wężyki muszą być dobrze i szczelnie osadzone na złączkach.
Włożyć wąż wlotu powietrza z powrotem do otworu (3).
Założyć z powrotem klapkę serwisową.
Zamknąć drzwiczki urządzenia.