Optymalna temperatura w zamrażarce/komorze mrożenia
Prawidłowe ustawienie temperatury ma decydujące znaczenie dla okresu przydatności produktów spożywczych. Wraz ze spadkiem temperatury ulegają spowolnieniu procesy wzrostu mikroorganizmów. Produkty spożywcze nie psują się tak szybko.
Aby zamrozić świeże produkty spożywcze, wymagana jest temperatura -18 °C. Dzięki temu może zostać przedłużony okres trwałości produktów spożywczych, zachowując przy tym optymalną jakość.
Gdy tylko temperatura wzrośnie powyżej -10 °C, rozpoczyna się rozkład przez mikroorganizmy i czas przydatności do spożycia ulega skróceniu. Z tego względu produkty spożywcze rozmrożone częściowo lub całkowicie mogą zostać ponownie zamrożone dopiero wtedy, gdy zostaną przerobione (ugotowane lub upieczone). Wysokie temperatury uśmiercają większość mikroorganizmów.
Temperatura w strefie zamrażarce/komorze mrożenia zwiększa się:
im częściej i dłużej otwierane są drzwi urządzenia.
im więcej produktów spożywczych jest przechowywanych.
im cieplejsze są świeżo dokładane produkty spożywcze.
im wyższa jest temperatura otoczenia urządzenia chłodniczego. Urządzenie chłodnicze jest przeznaczone dla określonej klasy klimatycznej (zakresu temperatur otoczenia), której granice muszą być zachowane.