Kyle Connaughton

Wyraź chwilę

Pomimo, że Kyle Connaughton jest mistrzem kuchni nagrodzonym 3 gwiazdkami Michelin, jest osobą bardzo przystępną. Uwielbia pracę w ogrodzie, gotuje, ponieważ kocha dawać innym radość i jest bezgranicznie zafascynowany kuchnią japońską. Rozwijanie prawdziwej kreatywności oznacza dla niego, że nigdy nie spocznie na laurach.

„Życie jest zbyt krótkie, by pozostawać w swojej strefie komfortu. Trzeba stawiać przed sobą wciąż nowe wyzwania.“

Kyle Connaughton, uznany szef kuchni z 3 gwiazdkami Michelin

Single Thread

Jako właściciel i szef kuchni restauracji „Single Thread“ zlokalizowanej w Sonoma County w Kalifornii, Kyle poświęca się swoim składnikom – począwszy od ich pochodzenia, a skończywszy na prezentacji na talerzu. Na swojej farmie o powierzchni 2 hektarów uprawia warzywa, które wykorzystuje w kuchni od razu po ich zebraniu. W ten sposób zatrzymuje chwilę i wykorzystuje swoje dzieła, aby jego goście cieszyli się tym, co tu i teraz.

Kalifornia spotyka Japonię

„Podczas przyrządzania potraw lub do precyzyjnych prac w kuchni używam wyłącznie pałeczek, bo lubię ten ich naturalny rytm, ten flow. Generalnie korzystam z niewielu narzędzi kuchennych, jednak te, których używam są wysokiej jakości i bardzo funkcjonalne“.

Swoją miłość do kultury japońskiej, Kyle odkrył już w wieku 9 lat, gdy towarzyszył swojemu ojcu w regularnych podróżach służbowych przez Pacyfik na tę bardzo daleką wyspę. Wraz ze swoim ojcem często jadał w japońskich restauracjach w Los Angeles i latał do Japonii, aby lepiej poznać kulturę i kuchnię tego kraju. Ze względu na inspirację tymi doświadczeniami, Kyle rozpoczął swoją karierę w japońskich restauracjach, uczęszczał do jednej z najbardziej renomowanych japońskich szkół gotowania, zdobył wykształcenie w Japonii, a później nawet przeprowadził się do Hokkaido.

Szef kuchni spotyka artystę

Kyle i Azuma

Bliski związek z naturą i kulturą japońską, to tylko dwa z wielu powodów, dzięki którym Kyle i florysta Azuma Makoto natychmiast znaleźli nić porozumienia. „Współpraca z innymi artystami i rzemieślnikami jest dla nas, kucharzy, bardzo inspirująca“, twierdzi Kyle. Istnieje bardzo dużo podobieństw między kwiatowym światem Azumy, a naszym światem kulinarnym.“

 

Subtelna elegancja – praca z użyciem urządzenia do gotowania na parze combi

Zainspirowani urządzeniem do gotowania na parze z piekarnikiem, kucharze wybrali proste składniki i stworzyli z nich coś niesamowitego. Kyle stworzył kompozycję różnorodnych warzyw i połączył je z perfekcyjnym kawałkiem ryby, świadomie zachowując prostotę składników. Wyszło mu genialnie proste, ale bardzo szczególne danie.

Dowiedz się więcej o urządzeniu do gotowania na parze combi

Sos z jedwabistego tofu, awokado i ziół był bazą dla połączenia różnych warzyw i ryby. Kyle skoncentrował się na precyzyjnym przyrządzeniu każdego składnika i zapewnił dzięki temu, że wszystkie aromaty doskonale się uzupełniają.

„Zawsze poszukujemy kolejnego wielkiego, kreatywnego przełomu – co jest innowacyjne? Czy możemy stworzyć coś, czego jeszcze nikt nie widział?“

 

Ciesz się chwilą – pracuj z bezpolową płytą indukcyjną

„Najfajniejsze w tej płycie indukcyjnej jest to, że można na niej robić kilka różnych rzeczy naraz. Dotychczasowa technologia nie pozwalała nam poruszać się w kuchni z taką elegancją i płynnością – a to właśnie tego poszukujemy my, kucharze“, tłumaczy Kyle. Rezultatem jest sezonowa kompozycja, czyli najlepsze, co sezon ma do zaoferowania, podzielone na kilka mniejszych dań. Kompozycja, w której smak ma każdy składnik, a wszystkie elementy są odpowiednio ugotowane i zaprezentowane w artystyczny sposób.“

Twoja kolej

Do biegu, gotowi, gotujmy!