Tworzenie kropli wody z wilgoci w powietrzu odbywa się zasadniczo w najzimniejszych miejscach w lodówce: w obszarze komór PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active tylna ścianka komór jest najzimniejszą powierzchnią.
Jeśli wydaje się Państwu, że tworzy się zbyt dużo wody kondensacyjnej i ma to negatywny wpływ na produkty spożywcze, należy postępować w następujący sposób:
Usunąć wodę kondensacyjną za pomocą ręcznika kuchennego.
Otworzyć pokrywę pojemnika, wybierając pozycję „Niepodwyższona wilgotność powietrza“ (= 1 kropla).
W przypadku PerfectFresh Active wyłączyć nawilżacz.
Jeśli po pewnym czasie nadal ma się wrażenie, że w dalszym ciągu tworzy się zbyt dużo wody kondensacyjnej i ma to negatywny wpływ na produkty spożywcze, dostępne są następujące możliwości:
Wstawić ruszt lub coś podobnego, żeby nadmiar wilgoci mógł ściekać.
Zwiększać temperaturę w strefie PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active małymi krokami, aż do uzyskania lepszego rezultatu – patrz instrukcja użytkowania.
Sprawdzić również, czy pokrywa pojemnika nadal znajduje się w pozycji niepodwyższonej wilgotności powietrza (= 1 kropla).
Jeśli szuflada jest przepełniona, pozycja pokrywy szuflady może zostać przypadkowo zmieniona podczas wsuwania szuflady, powodując jej zamknięcie.
Przy napełnianiu szuflady należy zwrócić uwagę na to, żeby produkty spożywcze nie obijały się o pokrywę od dołu.