Czego szukasz?
Pomoc dlaLodówki, zamrażarki i chłodziarki do wina

Tworzenie wody kondensacyjnej w komorach PerfectFresh Pro/PerfectFresh Active

W komorach PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active tworzy się woda kondensacyjna.

Tworzenie kropli wody z wilgoci w powietrzu odbywa się zasadniczo w najzimniejszych miejscach w lodówce: w obszarze komór PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active tylna ścianka komór jest najzimniejszą powierzchnią.

Komory PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active zapewniają optymalne warunki do przechowywania owoców i warzyw, dzięki utrzymywaniu wysokiego poziomu wilgotności. Dzięki temu owoce i warzywa zatrzymują wilgoć i dłużej pozostają świeże.

Wysoka wilgotność powietrza może skutkować kondensacją na tylnych zimnych ściankach komór.

Tworzenie kropel wody zależy również od następujących czynników:

  • Rodzaj i ilość produktów spożywczych przechowywanych w komorach

  • Ustawienie poziomu wilgotności komór PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active (niezwiększona wilgotność = 1 kropla, zwiększona wilgotność = 3 krople)

  • Ustawienie nawilżacza w przypadku PerfectFresh Active

  • Ustawienie temperatury

Jeśli wydaje się Państwu, że tworzy się zbyt dużo wody kondensacyjnej i ma to negatywny wpływ na produkty spożywcze, należy postępować w następujący sposób:

  1. Usunąć wodę kondensacyjną za pomocą ręcznika kuchennego.

  2. Otworzyć pokrywę pojemnika, wybierając pozycję „Niepodwyższona wilgotność powietrza“ (= 1 kropla).

  3. W przypadku PerfectFresh Active wyłączyć nawilżacz.

    Jeśli po pewnym czasie nadal ma się wrażenie, że w dalszym ciągu tworzy się zbyt dużo wody kondensacyjnej i ma to negatywny wpływ na produkty spożywcze, dostępne są następujące możliwości:

  4. Wstawić ruszt lub coś podobnego, żeby nadmiar wilgoci mógł ściekać.

  5. Zwiększać temperaturę w strefie PerfectFresh Pro lub PerfectFresh Active małymi krokami, aż do uzyskania lepszego rezultatu – patrz instrukcja użytkowania.

  6. Sprawdzić również, czy pokrywa pojemnika nadal znajduje się w pozycji niepodwyższonej wilgotności powietrza (= 1 kropla).

    Jeśli szuflada jest przepełniona, pozycja pokrywy szuflady może zostać przypadkowo zmieniona podczas wsuwania szuflady, powodując jej zamknięcie.

  7. Przy napełnianiu szuflady należy zwrócić uwagę na to, żeby produkty spożywcze nie obijały się o pokrywę od dołu.

Wyszukiwarka instrukcji obsługi

Wyszukiwarka instrukcji obsługi

Tutaj znajdziesz instrukcję obsługi do swojego urządzenia Miele
Znajdź instrukcję
Zarezerwuj technika

Zarezerwuj technika

Skontaktuj się z nami, aby zarezerwować wizytę technika serwisu.
Umów wizytę
Kontakt

Kontakt

Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami przez formularz, mailowo lub telefonicznie.
Skontaktuj się z nami