Proszę jeszcze raz uwzględnić następujące wskazówki, gdy nie są Państwo zadowoleni z rezultatów przechowywania produktów spożywczych (produkty spożywcze np. już po krótkim okresie przechowywania stają się oklapłe lub zwiędłe):
Do urządzenia należy wkładać wyłącznie świeże produkty spożywcze. Stan początkowy przechowywanych produktów spożywczych ma decydujące znaczenie dla zachowania ich świeżości.
Wyczyścić szufladę przed włożeniem produktów spożywczych.
Odsączyć bardzo wilgotne produkty spożywcze przed włożeniem.
Przypisz optymalne ustawienia (wilgotność i temperaturę) do żywności, którą chcesz przechowywać.
Podwyższona wilgotność powietrza jest uzyskiwana przez wilgoć zawartą w przechowywanych produktach spożywczych, gdy są one przechowywane bez opakowania. Im więcej żywności jest przechowywane w pojemniku, tym wyższa jest wilgotność. Jeśli wilgotność jest zbyt wysoka i zbiera się duża ilość wilgoci, należy wybrać ustawienie o niższej wilgotności. Usunąć wodę kondensacyjną za pomocą ścierki. W razie potrzeby wstawić ruszt lub coś podobnego, żeby nadmiar wilgoci mógł ściekać.
Jeśli wilgotność jest zbyt niska i żywność szybko więdnie, należy wybrać ustawienie o wyższej wilgotności. Przy niewielkim załadunku wilgotność powietrza może być zbyt niska. Przy niewielkim załadunku produkty spożywcze należy zapakować w szczelne opakowania.
Jeśli temperatura w szufladzie PerfectFresh/MasterFresh Pro jest zbyt wysoka lub zbyt niska, przestawić temperaturę. Najpóźniej wtedy, gdy na dnie szuflady utworzą się kryształki lodu, temperatura musi zostać podwyższona, ponieważ w przeciwnym razie produkty spożywcze ulegną uszkodzeniu przez zbyt niską temperaturę przechowywania.
Owoce i warzywa należy przechowywać bez opakowania.
Przekrojone owoce i warzywa należy zasadniczo przechowywać pod przykryciem lub szczelnie zapakowane.
W szufladzie PerfectFresh/MasterFresh Pro nie należy przechowywać żywności wrażliwej na niską temperaturę.