Temperatura zastosowanego mleka jest za wysoka. Tylko z zimnego mleka (< 10 °C) można przyrządzić dobrą piankę z mleka.
Sprawdzić temperaturę mleka.
Mleko pryska przy wydawaniu. Chociaż powinna zostać przyrządzona pianka z mleka, z wylotu centralnego wypływa tylko gorące mleko. Podczas przygotowywania może być słyszalne syczenie (urządzenie wolnostojące CM 6x60).
Sprawdzić temperaturę mleka.
Użyć innego rodzaju mleka. Dla uzyskania perfekcyjnej konsystencji pianki z mleka należy stosować zimne mleko krowie (< 10 °C) o zawartości białka przynajmniej 3%.
Sprawdzić, czy przewód mlekowy jest prawidłowo podłączony do wylotu centralnego:
Przesunąć wylot centralny całkiem do dołu i zdjąć do przodu stalową pokrywkę.
Proszę zwrócić uwagę na to, czy szew na przyłączu wylotu centralnego pokrywa się ze szwem na złączce przewodu mlekowego (wężyk podwójny w przypadku CM 6XXX).
Włożyć wężyk podwójny przewodu mlekowego ciasno do zaworu spłukującego.
Wyczyścić wylot centralny.
Przesunąć wylot centralny całkiem do dołu i zdjąć do przodu stalową pokrywkę.
Ściągnąć do przodu zespół wylotowy.
Wyciągnąć górną silikonową część z gniazdem dla przewodu mlekowego (1) z czarnego uchwytu (2).
W szarej silikonowej części (1) znajduje się czarny, cylindryczne element (3). Wyciągnąć ten czarny element (3).
Zwolnić dysze wylotowe (4).
Aby zmiękczyć uporczywe osady, włożyć dysze wylotowe (4) do wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń na ok. 1 godz. Następnie „ugniatać“ dysze wylotowe pod bieżącą wodą.
Wyciągnąć szary wkład silikonowy (5) z czarnego elementu (3).
Wyczyścić małą rurkę czarnego elementu (3) za pomocą szczoteczki (patrz ilustracja).
Wyczyścić wszystkie otwory w czarnym uchwycie (2) za pomocą szczoteczki do czyszczenia.
W tym celu wygiąć nieco szczoteczkę do czyszczenia i wyczyścić oba wyloty.
Wyczyścić starannie wszystkie elementy.
Następnie należy przepłukać wszystkie części pod bieżącą wodą.
Wyczyścić powierzchnię za wylotem centralnym ekspresu do kawy za pomocą wilgotnej gąbczastej ściereczki.
Zespół wylotowy można łatwiej złożyć, gdy pojedyncze elementy są zwilżone wodą.
Złożyć z powrotem zespół wylotowy.
Mocno ścisnąć dysze wylotowe, żeby dobrze osadzić zespół wylotowy w rowku.
Wsunąć zespół wylotowy w wylot centralny.
Założyć z powrotem stalową pokrywkę.
W razie potrzeby podłączyć przewód mlekowy. Proszę zwrócić uwagę na to, czy szew na przyłączu wylotu centralnego pokrywa się ze szwem na złączce przewodu mlekowego (wężyk podwójny).
Zwrócić uwagę na to, aby wszystkie części były ze sobą dobrze połączone.
Sprawdzić, czy wylot centralny jest prawidłowo złożony.
Zwrócić uwagę na to, aby wszystkie części były ze sobą dobrze połączone.
Wyczyścić dyszę parową 1 raz w miesiącu.
Przesunąć wylot centralny całkiem do dołu i zdjąć do przodu stalową pokrywkę.
Ściągnąć do przodu zespół wylotowy.
Wyczyścić dyszę parową za pomocą szczoteczki do czyszczenia.
Wsunąć zespół wylotowy z powrotem w wylot centralny.
Założyć z powrotem stalową pokrywkę.
Przewód mlekowy i zawór spłukujący należy czyścić ręcznie.
Wyciągnąć wkładkę silikonową (1) z korpusu zaworu spłukującego (2).
Przepłukać wkładkę silikonową pod bieżącą wodą. Aby usunąć resztki mleka, nie stosować żadnych spiczastych przedmiotów.
Wyczyścić korpus zaworu spłukującego za pomocą szczoteczki do czyszczenia pod bieżącą wodą.
Wyczyścić również przyłącza węży w korpusie zaworu spłukującego: w tym celu włożyć szczoteczkę do czyszczenia w każdy z obu otworów i poruszać nią w tę i z powrotem.
Wypłukać przewód mlekowy i korpus zaworu spłukującego pod bieżącą wodą.
Złożyć z powrotem zawór spłukujący.
Rurkę zasysającą (2) należy czyścić codziennie.
Wypłukać rurkę zasysającą pod bieżącą wodą.
Zdjąć złączkę (3) z rurki zasysającej.
Umyć elementy ręcznie pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Wysuszyć elementy.
Czyścić pojemnik na mleko (1) codziennie.
Odkręcić pokrywkę od szklanego pojemnika na mleko.
Wyjąć stalową rurkę.
W razie potrzeby można wyjąć z pokrywki pojemnika złączkę i uszczelkę. Gdy rurka ze stali szlachetnej jest wyjęta, można łatwo wycisnąć złączkę od środka pokrywki pojemnika na mleko.
Wyczyścić wszystkie elementy pojemnika na mleko ręcznie, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Wysuszyć elementy.
Nie można samodzielnie naprawić tej usterki.
Należy skontaktować się z naszym serwisem.
Dla uzyskania efektywnego, a mimo to delikatnego czyszczenia przewodów mlekowych, zalecamy stosowanie środka czyszczącego Miele do przewodów mlekowych. Środek czyszczący całkowicie usuwa białka i tłuszcze mlekowe oraz umożliwia łatwe i bezpiecznie dozowanie za pomocą wstępnie porcjowanych saszetek. Najlepsza pielęgnacja zapewniająca niezawodność przez wiele lat.