Widok z okien restauracji Golvet w Berlinie

Dłoń i serce

Artykuł na blogu
Dzięki wyjątkowej lokalizacji na ósmym piętrze budynku „Loeser & Wolff“ z widokiem na Plac Poczdamski w Berlinie roziskrzona gwiazdami restauracja GOLVET emanuje pulsującym życiem metropolii. Goście mogą nie tylko delektować się pierwszorzędnym jedzeniem, lecz także podziwiać wspaniały widok na stolicę Niemiec. W tym wyjątkowym miejscu Jonas Zörner realizuje swoją wielką życiową pasję, jaką jest gotowanie. W wieku 13 lat odkrył swoją fascynację rzemiosłem kulinarnym, pracując nawet w weekendy w restauracyjnych kuchniach lub zmywając naczynia. Wkrótce jego pragnieniem stało się przejście do restauracji z wyższej półki – decyzja, której nie żałuje do dziś. Dzięki czystej determinacji i ambicji jego kariera doprowadziła go do restauracji GOLVET w Berlinie w 2018 roku. Zaledwie dwa lata później Jonas Zörner awansował na stanowisko szefa kuchni. Przeprowadziliśmy z nim wywiad.
Udostępnij tę stronę
Poprawnie
Link został skopiowany

Wywiad z szefem kuchni GOLVET, Jonasem Zörnerem

Szef kuchni Jonas Zörner siedzi na kanapie i wygląda przez okno restauracji.

W skrócie: co oznacza GOLVET? 

GOLVET oznacza gościnność. Chcieliśmy zdystansować się od utartych stereotypów i po prostu zaoferować naszym gościom niezapomniany czas, podczas którego mogą się zrelaksować, cieszyć i o nic nie martwić. Nazywamy to „casual fine dining“.

Jak opisałbyś swoje podejście do gotowania?

Moje podejście do gotowania jest bardzo lekkie: zestawiane są ze sobą słodycz, kwasowość i słoność. Całość często dopełniają pikantne składniki i kwaśne akcenty, takie jak zioła lub cytrusy. Dla mnie niezwykle ważne jest, aby rzemieślniczy charakter gotowania był zawsze widoczny. Chcę, aby było oczywiste, że szef kuchni przemyślał dany produkt, aby zapewnić najlepszy smak i prezencję.

Zielony artefakt w pokoju na tle terakotowej ściany.

W jaki sposób jako szef kuchni kształtujesz charakter restauracji?

Zawsze jestem na miejscu, w samym centrum wydarzeń i do dyspozycji wszystkich. Dla mnie najważniejszy jest mój zespół, ponieważ tylko razem możemy odnieść sukces i osiągnąć nasze cele. Minęło sporo czasu, odkąd byłem tylko szefem kuchni. Często działam jako dozorca, handlowiec, pomoc kuchenna i pracownik społeczny w GOLVET. Uosabiam koncepcję zespołu, w którym wspólnie rozwiązujemy wszystkie problemy.

W GOLVET goście mogą delektować się nie tylko wykwintnym jedzeniem, lecz także sztuką. Jak doszło do połączenia tych dwóch elementów?

Postanowiliśmy stworzyć nowoczesną restaurację: wysokiej klasy ambitną kuchnię, bez sztywnej atmosfery, która jest przedmiotem stereotypów. Dlatego też sztuka miejska i nowoczesne dzieła zdobią restaurację GOLVET i dodają jej atmosfery. Wszystko zaczyna się od wyboru muzyki poprzez oświetlenie, a kończy na ścianie „Notes of Berlin“: zabawne znaleziska ze świata berlińskiej papierologii – od skarg sąsiedzkich przez ogłoszenia o zagubionych przedmiotach, aż po wyrazy uczuć.

Biały porcelanowy talerz z jasnozielonym środkiem, wypełniony zupą.

W GOLVET goście mogą zjeść posiłek z porcelany Hering. Co czyni ją tak wyjątkową?

Ta wyjątkowa porcelana z najwyższej półki doskonale się prezentuje i przekonuje swoją stonowaną elegancją. Przez lata nawiązaliśmy bardzo bliskie relacje z producentem tej porcelany i po prostu dobrze się uzupełniamy.

Jakie jest Twoje ulubione danie?

Moim osobistym faworytem jest blanquette z kurczaka. Tradycyjnie podajemy go w domu na specjalne okazje.

 

Ten artykuł jest częścią naszego magazynu dla klientów „Welcome & Stay“. Zachęcamy do pobrania cyfrowej wersji magazynu.

Potrzebujesz indywidualnej konsultacji?

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszych rozwiązaniach dostosowanych do indywidualnych potrzeb? Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej!