Zmywarka Miele Professional załadowana talerzami
Strona startowaBaza wiedzyBlogGdy naczynia się przebarwiają

Gdy naczynia ulegają przebarwieniom

Biała księga
Choć zmywanie zostało zakończone, niekiedy użytkownicy mogą się niemiło zaskoczyć widokiem zabrudzonych naczyń. Winowajcami są produkty spożywcze, takie jak sos pomidorowy, warzywa, herbata czy kawa, które pozostawiają bardzo uporczywe plamy.
Udostępnij tę stronę
Poprawnie
Link został skopiowany

Co powoduje przebarwianie naczyń?

Na przebarwienia ogromny wpływ ma rodzaj i stan żywności.

Kolejną ważną rolę odgrywają:

  • Czas oddziaływania
  • Temperatura żywności
  • Materiał i stan czyszczonych przedmiotów. Nawet pozornie gładkie i nienaruszone powierzchnie tworzyw sztucznych lub porcelany są podatne na przebarwienia.
Kubek z kawą przewraca się, tworząc plamę.

Jeśli przebarwienia są tylko powierzchniowe, zazwyczaj można je usunąć podczas kolejnego mycia. Jeśli jednak dochodzi do uszkodzenia powierzchni, zabrudzenia stają się trudniejsze do usunięcia. Uszkodzenia powstają podczas codziennego użytkowania, gdy na przykład noże i widelce rysują powierzchnie lub w momencie układania naczyń w stosy.

Jednym ze sprawdzonych sposobów na usunięcie np. brązowych przebarwień z filiżanek do kawy jest wybielanie. Wiąże się to z użyciem detergentu zawierającego środek wybielający, zazwyczaj aktywny chlor lub aktywny tlen. Wybielanie utlenia pigmenty podczas zmywania, czyniąc przebarwienia „niewidocznymi“.

W przypadku tworzyw sztucznych nawet wybielacz często nie daje pożądanego efektu. Jednym z powodów jest struktura chemiczna tworzyw sztucznych: składają się one z niezliczonych łańcuchów cząsteczek węgla. Pigmenty z produktów spożywczych na stałe adsorbują się na powierzchniach tej struktury, co sprawia, że ich usunięcie jest trudnym zadaniem. Jeśli powierzchnia ma pęknięcia lub rysy, pigmenty łatwiej wnikają głębiej w materiał. Gdy już dojdzie do wniknięcia, pigmentów nie da się usunąć ani chemicznie, ani mechanicznie. Tego typu zabrudzenia są trwałe i nie pomoże żadne szorowanie ani wybielanie.

Aby uniknąć przebarwień, naczynia zanieczyszczone jedzeniem i napojami bogatymi w pigmenty należy od razu po użyciu spłukać. Należy również usunąć większe resztki jedzenia, aby zapobiec ich przschnięciu. Uwaga: talerz z ketchupem umieszczony w zmywarce może spowodować uwolnienie pigmentów, które osadzą się na innych przedmiotach, powodując kolejne przebarwienia.

Produkty spożywcze, takie jak sos pomidorowy, nie tylko powodują uporczywe plamy na obrusach, lecz często są także przyczyną nieestetycznych przebarwień tworzyw sztucznych. W obu przypadkach plamy mogą być irytujące, ale niekoniecznie niemożliwe do usunięcia. Szybkie podjęcie działania i zastosowanie odpowiednich środków pozwoli cieszyć się obrusami i naczyniami przez wiele lat.

Potrzebujesz indywidualnej konsultacji?

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszych rozwiązaniach dostosowanych do indywidualnych potrzeb? Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej!