Tryb otwartego obiegu powietrza: wysoka wydajnośćWyciągi pracujące w obiegu otwartym zasysają opary kuchenne i i za pomocą filtra tłuszczu odfiltrowują z nich cząsteczki tłuszczu. Przefiltrowane powietrze jest transportowane na zewnątrz pomieszczenia poprzez rurę wylotową. Wraz z przefiltrowanym powietrzem z kuchni usuwane są również zapachy i nadmierna wilgoć. Aby odprowadzić powietrze na zewnątrz, wyciąg potrzebuje przepustu ściennego lub dachowego. Równocześnie do pomieszczenia musi być doprowadzane świeże powietrze, np. przez otwarte okno. Wyciąg kuchenny w obiegu otwartym zalecany jest szczególnie nad gazowymi płytami grzejnymi oraz tam gdzie często korzysta się z frytownicy, grilla lub woka. Te urządzenia powodują dużą emisję ciepła, tłuszczu i pary, z którymi najlepiej poradzi sobie wyciąg w trybie obiegu otwartego. Zwłaszcza płyta gazowa, dzięki wymogowi doprowadzenia świeżego powietrza, jest zaopatrywana w tlen konieczny do spalania.