Urządzenia do gotowania na parze Miele

Codzienna higiena w kuchni

Dezynfekcja akcesoriów dla niemowląt, pasteryzowanie
i blanszowanie produktów dla pozbycia się drobnoustrojów, wydłużenie terminu przydatności żywności – to wszystko
i dużo więcej zrobisz w urządzeniach do gotowania na parze.

Urządzenia do gotowania na parze Miele

Dezynfekcja naczyń

Program dezynfekcji naczyń w urządzeniach do gotowania na parze jest niezastąpiony w rodzinach, które posiadają małe dzieci. Naczynia i akcesoria dla niemowląt po zakończeniu programu są wyjałowione, tak samo jak po wygotowaniu. Wcześniej należy jednak sprawdzić, czy według danych producenta wszystkie elementy są odporne na temperaturę do 100°C i gorącą parę.

Blanszowanie

Robiąc zapasy i mrożąc warzywa, najlepiej wcześniej zblanszować je na parze, co podwyższy jakość produktów po rozmrożeniu.
W urządzeniach do gotowania na parze można również blanszować świeże produkty, aby pozbyć się drobnoustrojów.

Pasteryzacja

Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów. Urządzenie do gotowania na parze pozwala wygodnie pasteryzować żywność, aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów, zachowując jej smak i wartości odżywcze.

Zdrowe odżywianie

Gotowanie na parze zapewnia zachowanie mikroelementów 
i witamin w przetwarzanych produktach, co ma ogromne znaczenie dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Zdrowe odżywianie gwarantuje także lepsze samopoczucie i więcej energii!

Idealne uzupełnienie

Jedna zasada – wiele korzyści: w praktycznej szufladzie do pakowania próżniowego z torebek próżniowych odsysa się tlen
i powietrze. Zapewnia to dłuższą przydatność żywności do spożycia. Jednocześnie pakowanie próżniowe to doskonałe przygotowanie do gotowania sous-vide w urządzeniu do gotowania na parze. Szuflada sprawdzi się również przy porcjowaniu żywności, marynowaniu, pakowaniu płynów czy ponownym zamykaniu opakowań.