Helena Rizzo
Historie, które czekają na odkrycie.
Według znanej na całym świecie szefowej kuchni Heleny Rizzo, jeśli chce się być kreatywnym, trzeba otworzyć się na świat i nieustannie doskonalić. Wierzy, że inspirację można znaleźć wszędzie, jeśli tylko się odpowiednio spojrzy.
Jakiego urządzenia używa
„Myślę, że niezwykłe rzeczy można stworzyć wtedy, gdy robi się to, co się kocha i włoży się w to całe swoje serce“.
Restauracja Heleny, „MANÍ“ w Sao Paulo, skupia się na połączeniu kuchni brazylijskiej i europejskiej. Dzięki kreatywnej fuzji tych różnorodnych kultur i doświadczeń podąża za swoją pasją, aby ciągle na nowo inspirować swoich gości.
Inspiracja światem
„Źródłem mojej inspiracji może być jakiś składnik lub podróż. Mogę przeczytać książkę, w której opisano coś interesującego – co będzie pomysłem na nowe danie.“
Helena zawsze chciała zobaczyć świat, nauczyć się nowych rzeczy, odnaleźć w swoim życiu niezwykłą miłość. Będąc osobą, która prawie wszędzie potrafi dostrzec piękno, poprowadziła swoją karierę od studiów architektonicznych, przez modeling, aż po jej największą pasję – gotowanie. Brazylijka mieszkała i pracowała w wielu europejskich miastach i uczyła się tam od najlepszych – i to nie tylko kuchni, lecz również życia.
„Bardzo mocno wierzę w to..., że wspólnie możemy stworzyć wspaniałe rzeczy.“
Szef kuchni spotyka artystę
Helena i Azuma
Jako osoba czerpiąca inspiracje z różnych kultur, Helena uważa, że Japonia i kuchnia japońska również są fascynujące – a praca artysty kwiatowego Azumy Makoto ma dla niej „ten sam cel, który jest charakterystyczny dla kuchni japońskiej“. Szefowa kuchni była podekscytowana tym, jak Makoto potrafił uchwycić naturalne piękno kwiatów poprzez ich zamrożenie. Podczas współpracy Helena pragnęła stworzyć potrawę, która uchwyci chwilę, na moment zatrzyma rzeczywistość i zachęci do przeżycia czegoś niesamowitego.
Kiedy wyczucie czasu jest wszystkim: piekarniki Generacji 7000
Czas jest decydującym czynnikiem podczas gotowania. Niezależnie, czy jest to czas, przez jaki składnik ma się gotować, czy też czas oczekiwania gościa na jedzenie – wszystko musi być w punkt. Dlatego tak duże wrażenie na Helenie wywarł piekarnik Generacji 7000. W końcu może w pełni polegać na innowacyjnej technologii urządzenia, która zapewnia niezmiennie doskonałe rezultaty, a tym samym pozwala wyzwolić kreatywność. Jednocześnie może się ona skupić na artystycznych aspektach swojego dania i na takim dobraniu kolorów, aby jej dzieło perfekcyjnie połączyło się z pracą Makoto – a jednocześnie z nią kontrastowało.
Zainspirowana kolorami, które Makoto wykorzystał w swoim dziele, Helena stworzyła najpierw danie rybne z użyciem piekarnika Generacji 7000 – prawdziwą inscenizację kolorów i składników: z batatami, marynowanym kalafiorem, cukinią i chrupiącym czosnkiem. Drugim daniem, które wybrała, była kaczka z sałatą radicchio, cebulą i borówkami. Składniki wokół mięsa zaaranżowała przy tym tak, aby wyglądały jak skrzydło, by wyrazić ogromną wolność, którą każdy powinien odczuwać podczas gotowania.
„Uważam, że gotowanie przy użyciu takich technologii kuchennych daje nam nową pewność siebie – co jest bardzo uspokajające. Sądzę, że przy użyciu właśnie tych technologii, każdy może dziś świetnie gotować. Naprawdę każdy“.
Twoja kolej
Do biegu, gotowi, gotujmy!
Poznaj więcej historii
Kyle Connaughton
Zwycięzca „Asia's Best Restaurant“ 2015–2018 zawsze nadaje swoim potrawom nowy rytm.
Azuma Makoto
Światowej sławy japoński florysta zainspirował naszych szefów kuchni do stworzenia czegoś niezwykłego.
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu to wyróżniona gwiazdką Michelin szefowa kuchni, którą wyróżnia wyjątkowy styl gotowania i niezwykła życiowa historia.