Helena Rizzo

Historie, które czekają na odkrycie.

Według znanej na całym świecie szefowej kuchni Heleny Rizzo, jeśli chce się być kreatywnym, trzeba otworzyć się na świat i nieustannie doskonalić. Wierzy, że inspirację można znaleźć wszędzie, jeśli tylko się odpowiednio spojrzy.

Jakiego urządzenia używa

Innowacyjne funkcje

Piekarnik

Inteligentne gotowanie

Płyta indukcyjna

„Myślę, że niezwykłe rzeczy można stworzyć wtedy, gdy robi się to, co się kocha i włoży się w to całe swoje serce“.

Helena Rizzo, światowej sławy szefowa kuchni

Restauracja Heleny, „MANÍ“ w Sao Paulo, skupia się na połączeniu kuchni brazylijskiej i europejskiej. Dzięki kreatywnej fuzji tych różnorodnych kultur i doświadczeń podąża za swoją pasją, aby ciągle na nowo inspirować swoich gości.

 

  

Inspiracja światem

„Źródłem mojej inspiracji może być jakiś składnik lub podróż. Mogę przeczytać książkę, w której opisano coś interesującego – co będzie pomysłem na nowe danie.“

Helena zawsze chciała zobaczyć świat, nauczyć się nowych rzeczy, odnaleźć w swoim życiu niezwykłą miłość. Będąc osobą, która prawie wszędzie potrafi dostrzec piękno, poprowadziła swoją karierę od studiów architektonicznych, przez modeling, aż po jej największą pasję – gotowanie. Brazylijka mieszkała i pracowała w wielu europejskich miastach i uczyła się tam od najlepszych – i to nie tylko kuchni, lecz również życia.

„Bardzo mocno wierzę w to..., że wspólnie możemy stworzyć wspaniałe rzeczy.“

Szef kuchni spotyka artystę

Helena i Azuma

Jako osoba czerpiąca inspiracje z różnych kultur, Helena uważa, że Japonia i kuchnia japońska również są fascynujące – a praca artysty kwiatowego Azumy Makoto ma dla niej „ten sam cel, który jest charakterystyczny dla kuchni japońskiej“. Szefowa kuchni była podekscytowana tym, jak Makoto potrafił uchwycić naturalne piękno kwiatów poprzez ich zamrożenie. Podczas współpracy Helena pragnęła stworzyć potrawę, która uchwyci chwilę, na moment zatrzyma rzeczywistość i zachęci do przeżycia czegoś niesamowitego.

 

Kiedy wyczucie czasu jest wszystkim: piekarniki Generacji 7000

Czas jest decydującym czynnikiem podczas gotowania. Niezależnie, czy jest to czas, przez jaki składnik ma się gotować, czy też czas oczekiwania gościa na jedzenie – wszystko musi być w punkt. Dlatego tak duże wrażenie na Helenie wywarł piekarnik Generacji 7000. W końcu może w pełni polegać na innowacyjnej technologii urządzenia, która zapewnia niezmiennie doskonałe rezultaty, a tym samym pozwala wyzwolić kreatywność. Jednocześnie może się ona skupić na artystycznych aspektach swojego dania i na takim dobraniu kolorów, aby jej dzieło perfekcyjnie połączyło się z pracą Makoto – a jednocześnie z nią kontrastowało.

 

 

Zainspirowana kolorami, które Makoto wykorzystał w swoim dziele, Helena stworzyła najpierw danie rybne z użyciem piekarnika Generacji 7000 – prawdziwą inscenizację kolorów i składników: z batatami, marynowanym kalafiorem, cukinią i chrupiącym czosnkiem. Drugim daniem, które wybrała, była kaczka z sałatą radicchio, cebulą i borówkami. Składniki wokół mięsa zaaranżowała przy tym tak, aby wyglądały jak skrzydło, by wyrazić ogromną wolność, którą każdy powinien odczuwać podczas gotowania.

 

„Uważam, że gotowanie przy użyciu takich technologii kuchennych daje nam nową pewność siebie – co jest bardzo uspokajające. Sądzę, że przy użyciu właśnie tych technologii, każdy może dziś świetnie gotować. Naprawdę każdy“.

 

Twoja kolej

Do biegu, gotowi, gotujmy!

Poznaj więcej historii

Kyle Connaughton

Zwycięzca „Asia's Best Restaurant“ 2015–2018 zawsze nadaje swoim potrawom nowy rytm.

Azuma Makoto

Światowej sławy japoński florysta zainspirował naszych szefów kuchni do stworzenia czegoś niezwykłego.

Dalad Kambhu

Dalad Kambhu to wyróżniona gwiazdką Michelin szefowa kuchni, którą wyróżnia wyjątkowy styl gotowania i niezwykła życiowa historia.

Odkryj nowe oblicze gotowania dzięki piekarnikom Generacji 7000, płytom indukcyjnym, ekspresom do kawy i wielu innym urządzeniom.

Miele. Jakość, która wyprzedza swój czas.