Azuma Makoto
Kruche piękno natury.
Jeżeli zapytacie znanego artystę Azumę Makoto, czym jest jego największa inspiracja, odpowie bez wahania: „Natura“. Ponieważ fascynuje go jej kruchość. W przypadku Miele wykorzystał przemijające źródło, jakim jest seria lodowych rzeźb, aby stworzyć artystyczną parabolę nawiązującą do sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie.
Jakiego urządzenia używa
„Posiadam głęboką, intuicyjną relację z kwiatami. Czy to w moim studio w Tokio, czy w trakcie moich podróży.“
Światowy artysta
Epicentrum jego kreatywnej twórczości jest jego ekskluzywny butik w Tokio. Mimo wszystko często opuszcza on swoje rodzinne miasto, by podróżować po świecie, wystawiać i prezentować swoją sztukę lub odkrywać nowe kwiaty i rośliny. Zawsze dąży do wyznaczania granic, aby móc je potem znowu przekraczać. Wszystko po to, aby stworzyć coś, co będzie miało realny wpływ na ludzkość.
Inspiracją dla dzieł Makoto jest „ikebana“ – tradycyjna, japońska sztuka układania kwiatów. Precyzyjne układanie kwiatów i komunikacja z nimi podczas tego procesu, wprawia Makato w stan medytacyjny. Wtedy jest absolutnie spokojny i może wyzwolić swoją kreatywność. Rzeźby lodowe, które stworzył dla Miele, przedstawiają właśnie ten moment – i pozwalają go przeżyć innym osobom.
Syn szefa kuchni
Będąc synem szefa kuchni, Makoto często obserwował swojego ojca przy pracy i wykształcił u siebie ogromny szacunek i podziw dla jego zawodu: „Gotowanie to wielka sztuka. Przypomina układanie kwiatów. W obu tych dziedzinach dokonuje się wyboru, aranżacji i posługuje się naturalnymi materiałami – myśli się również o tym, jakie emocje można tym wywołać u ludzi“. Zarówno artyści, jak i szefowie kuchni wiedzą, że do stworzenia tego, co niezwykłe, potrzebny jest najlepszy sprzęt.
„Przyglądałem się mistrzom kuchni i byłem pod wrażeniem ich niesamowitego kunsztu. Jak można wyrazić tak wiele różnych emocji tylko za pomocą jednej potrawy?“
Dużo zależy od narzędzi pracy
Na pytanie o swój sposób pracy, Makoto natychmiast opowie Ci o swoich nożyczkach. Jeżeli chce się dokonać czegoś wielkiego, potrzebne jest narzędzie, na którym można polegać. Narzędzie, które jest tak naprawdę przedłużeniem ciała i za pomocą którego można kontrolować każdy najmniejszy szczegół.
Cztery kwiatowe instalacje
Makoto stworzył cztery różne instalacje kwiatowe – każda z nich inspirowana jest zarówno podstawową technologią urządzenia do zabudowy kuchennej, jak również naturalnymi krajobrazami. Lodowiec dla DialogOven pustynia dla piekarnika, jezioro dla płyty indukcyjnej, las deszczowy dla urządzenia do gotowania na parze combi. W efekcie powstały połączenia kolorów i tekstur przedstawiające światy, których nikt wcześniej sobie nie wyobrażał. Każdy z nich to zaproszenie do odkrywania nowych wyżyn artyzmu, designu i sztuki.
„Ważne jest, aby czuć się dobrze. Ale także to, aby wzbogacać ludzi.“
Twoja kolej
Do biegu, gotowi, gotujmy!
Poznaj więcej historii
Kyle Connaughton
Szef kuchni z 3 gwiazdkami Michelin źródło swojego kunsztu przypisuje składnikom – od ich pochodzenia aż po prezentację na talerzu.
Helena Rizzo
Ta niezwykle utalentowana i pomysłowa szefowa kuchni z Brazylii potrafi snuć wspaniałe historie o każdym składniku, który trafi w jej ręce.
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu to wyróżniona gwiazdką Michelin szefowa kuchni, którą wyróżnia wyjątkowy styl gotowania i niezwykła życiowa historia.