Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Czas odczytu: dwie minuty

Wykwintne dania w domowym zaciszu

Piekarnik Miele Dialog pozwala bez trudu wyczarować niebanalny poczęstunek dla gości

Przygotuj wykwintny obiad, nie rezygnując z miłych chwil spędzonych w towarzystwie gości! Piekarnik Dialog, stworzony przez firmę Miele z myślą o miłośnikach domowego gotowania, to urządzenie, które zrewolucjonizuje sztukę kulinarną.

Czy da się perfekcyjnie upiec filet z dorsza zatopiony w bryle lodu? Na targach IFA 2017 firma Miele tchnęła odrobinę magii w premierowy pokaz piekarnika Dialog – swojego najnowszego produktu klasy premium. Ryba znajdująca się wewnątrz lodowej bryły osiągnęła idealną temperaturę i nabrała konsystencji, dzięki której sprawdziłaby się doskonale jako przystawka w obsypanej nagrodami restauracji – a bryła lodu, mimo pobytu w piekarniku, nie stopniała. Podczas licznych imprez odbywających się w Berlinie kucharze prezentowali na żywo tę kuchenną magię, budząc zachwyt zaproszonych gości, wśród których znaleźli się przybyli z całego świata znawcy kuchni, przedstawiciele prasy oraz autorytety sceny kulinarnej. 

Technologia i innowacje: Jak działa piekarnik Miele Dialog?

Można odnieść wrażenie, że eksperyment z bryłą lodu to magiczna sztuczka, jednak jego sekret tkwi w precyzyjnej technologii oraz innowacyjnych funkcjach zastosowanego urządzenia. Co właściwie robi piekarnik Miele Dialog z technologią M Chef? Urządzenie jest wyposażone w dwie zaawansowane anteny emitujące fale elektromagnetyczne o precyzyjnie określonych parametrach, dzięki czemu żywność zostaje idealnie ugotowana. Piekarnik mierzy ilość energii pochłoniętej przez żywność, a jednocześnie odpowiednio reguluje intensywność emisji, uwzględniając dokonane pomiary. Pomiędzy piekarnikiem Dialog a potrawą, która jest w nim przyrządzana, trwa nieustanna, bezpośrednia interakcja. Rewolucyjność tego rozwiązania polega na tym, że w odróżnieniu od klasycznego piekarnika, który powoli przekazuje ciepło z zewnątrz do wnętrza potrawy, piekarnik Dialog jednocześnie gotuje ją całą. Jeśli na przykład przyrządzimy w ten sposób polędwicę, będzie ona równomiernie zaróżowiona aż do samego środka. 

Co ta rewolucyjna technologia oznacza dla miłośników domowego gotowania? 

Kulinarne innowacje, prostotę, oszczędność czasu i doskonałe rezultaty. Jeśli na przykład chcemy przyrządzić udziec jagnięcy i podać go z zielonymi szparagami i ziemniakami w plasterkach, nie musimy się już martwić o to, jak przyrządzić aromatyczne warzywa al dente i idealną pieczeń, jednocześnie zabawiając gości rozmową. Piekarnik Dialog umożliwia przyrządzanie w tym samym czasie i na tej samej blasze kilku składników wymagających różnego czasu pieczenia. I tak szparagi, które chcemy podać na obiad, pozostaną jędrne, natomiast mięso stanie się miękkie i soczyste – a posiłek będzie gotowy nawet o 70% szybciej niż w konwencjonalnym piekarniku. 

Piekarnik Miele Dialog zapewni też sukcesy kulinarne miłośnikom wymyślnych wypieków i eleganckich deserów. Upieczenie sufletu, francuskich makaroników czy klasycznego sernika wymaga zwykle ogromnej cierpliwości, a przede wszystkim świetnego wyczucia czasu. Teraz, dzięki technologii M Chef, ciasta i musy wrażliwe na zmiany temperatury otrzymają dokładnie taką ilość energii, jaka jest niezbędna, by uzyskać idealne rezultaty. 

Osoby, które lubią od czasu do czasu wyczarować w kilka chwil wystawny posiłek, korzystając z mrożonych ciast i innych składników, ucieszy informacja, że piekarnik Dialog równomiernie rozmraża ciasto z zewnątrz i od środka w zaledwie 30 minut. Dotyczy to także innych mrożonych produktów oraz mrożonych ryb.

M Chef wynosi domowe gotowanie na zupełnie nowy poziom

Rewolucyjna metoda gotowania M Chef powstała z myślą o potrzebach miłośników domowego gotowania. Piekarnik Dialog jest wprost stworzony do kulinarnych eksperymentów zapalonych kucharzy-amatorów, a jednocześnie nadaje się idealnie dla osób, które uwielbiają przyjmować gości, ale potrzebują pomocy zaawansowanego technologicznie, inteligentnego pomocnika podczas przyrządzania szczególnie ambitnych dań.


Tekst: Jessica Seiffert
Zdjęcia: Miele