Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Sydnejska haute cuisine

Kulinarny raj na antypodach

Sydney to ogromna metropolia, a jeśli chodzi o rozkosze podniebienia, mieszkańcy i turyści mają tu większy wybór niż gdziekolwiek indziej na świecie.

To australijskie miasto aż tętni różnorodnością kultur i upodobań. A miejscowa kuchnia jest równie wielokulturowa, co sami mieszkańcy. Wśród licznych drapaczy chmur wznoszących się w centrum finansowym miasta młodzi pracownicy spotykają się na lunch w modnych barach. Paddington, dzielnica słynąca z przepięknej, wiktoriańskiej architektury, przyciąga dziś miejscową bohemę i środowiska LGBT. Chippendale, zwana w skrócie Chippo, to najmodniejsza dzielnica, gdzie prace architekta Jeana Nouvela i twórcy pionowych ogrodów Patricka Blanca zostały uwiecznione w galerii Central Park Mall.

Automata

Clayton Wells także pochodzi z Chippo. Otwarcie The Old Clare Hotel w budynku dawnego browaru zbiegło się w czasie z jego planami założenia własnej restauracji. Tak powstała w tym historycznym miejscu Automata – lokal, o którym mówi dziś całe Sydney. Kuchnia Claytona bazuje na najlepszych australijskich produktach, a jego wykwintne potrawy, składające się na obowiązkowe pięciodaniowe menu, to połączenie tradycji kulinarnych wielu krajów. Szef kuchni zestawia na przykład ogony langusty z gotowaną na parze oberżyną z sosem z czerwonego octu winnego i XO oraz szczyptą kawioru avruga.

Kensington Street Social

Jego sąsiadem jest Brytyjczyk Jason Atherton (twórca londyńskich lokali Pollen Street Social oraz City Social), zdobywca gwiazdki Michelin, który prowadzi w Sydney restaurację Kensington Street Social. Lokal mieści się w zabytkowym budynku przemysłowym ze stropami na wysokości 10 metrów, a goście mogą podglądać kucharzy przy pracy w otwartej kuchni. Powstają tu takie specjały jak krab z mrożonym gazpacho z ogórka i rabarbarem albo kotlety z wieprzowiny Berkshire z kapustą bawole serce i rzepą.

Ester

Atmosfera w Ester to połączenie winiarni i klubu studenckiego. Czas w restauracji płynie leniwie, ale obsługa jest szybka. Jest to bardzo popularny lokal, nie tylko wśród mieszkańców Chippo, więc nawet mając rezerwację, czasem trzeba zaczekać. Podobnie jak w Automata, w karcie dań autorstwa Mata Lindsaya znajdziemy tylko kilka składników, takich jak: „ośmiornica / ziemniak / nduja (ten ostatni składnik to rodzaj pikantnej kiełbaski). Inne danie przyrządza się z kalafiora, migdałów i mięty. Kiedy wszystkie te smaki zmieszają się w ustach, efekt końcowy zachwyci każdego biesiadnika. Już sama przystawka to prawdziwa uczta dla podniebienia – sanga z kaszanką to mini-kanapka z białego, słodkiego pieczywa oraz przypominającej kaszankę kiełbaski, zapieczona w opalanym drewnem piecu.

Bennelong

Bennelong to jeden z najbardziej spektakularnych lokali gastronomicznych z widokiem na port. Nie widać tylko budynku Opery, bo to właśnie tam znajduje się restauracja Petera Gilmore’a. Jego innowacyjna kuchnia jest jak podróż przez Australię, gdzie wysokiej jakości składniki pozyskuje się od specjalnie wyselekcjonowanych rolników, rybaków i producentów, a następnie uważnie przygotowuje.

Mr. Wong

Mr. Wong to miejsce o zupełnie innym klimacie. Mieści się na tylnym podwórku, a przy drzwiach powita nas kolejka gości oczekujących na wejście. W tym przypominającym warsztat lokalu można rozkoszować się rustykalną atmosferą. Serwuje się tu kuchnię kantońską z nowoczesnymi akcentami. Na lunch świetnie nadadzą się dim sum. Te ryżowe pierożki mogą być nadziewane wagyu i truflami albo podawane w tradycyjnej formie xiaolongbao (nadziewane mieloną wieprzowiną w sosie własnym) – wielbiciele dim sum będą mieli w czym wybierać.

Yellow

Zanim zdobywca tytułu „Szef kuchni 2015 r.” Brent Savage oraz sommelier Nick Hildebrandt wprowadzili się do swojego nowego lokalu, w żółtym budynku mieściła się scena kolektywu artystycznego, robiącego furorę wśród publiczności. Yellow to teraz najlepsza restauracja wegetariańska w mieście. Subtelne kreacje tworzone na talerzach gości to uczta dla oczu i podniebienia. Można tu na przykład spróbować kalarepy, grzybków enoki oraz warzywnego sosu albo rozetek brokułu z amarantem i groszkiem.

The Paddington

The Paddington oparto na najbardziej oryginalnej koncepcji kulinarnej. Po jednej stronie lokalu znajduje się bar, a po drugiej – kuchnia pokazowa wyposażona w trzymetrowe rożny. Wszystkie dana są tu grillowane, także świeże ryby, najdelikatniejsze mięso i warzywa. Ucztę uzupełnia rzemieślnicze piwo oraz możliwość rozmowy z innymi gośćmi przy stole – oto kwintesencja sydnejskiego stylu życia.

Restauracje

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington
 

Autor: Kiki Baron
Zdjęcia: © PR