Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Sałatka wiosenna z kawowym winegretem

Z plastrami smażonego baleronu, drobnymi grzankami i jajami przepiórki w koszulkach.

Sałatka z dodatkiem kawy? Tak, proszę! Ta wiosenna sałatka przyrządzona ze składników najlepszej jakości to idealny lekki posiłek.

Do tej lekkostrawnej wiosennej sałatki najlepiej pasuje włoski baleron Coppa, drobne grzanki oraz niezwykły, a jednocześnie przepyszny i stanowiący ożywczą odmianę sos winegret z zimnej kawy, soku jabłkowego i musztardy miodowej. Mieszane liście sałat ozdobione jajami przepiórki w koszulkach sprawiają, że to danie jest również prawdziwą ucztą dla oczu.

Liczba porcji: 4

Składniki:

Na winegret

  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 6 łyżek mocnej zimnej kawy
  • 3 łyżki naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek typu virgin

Na sałatkę

  • ok 120 g wiosennej mieszanki sałatkowej (rukola, młode liście szpinaku, rzeżucha, mniszek, kwiaty z uprawy organicznej itp.)
  • 1 bagietka
  • 50 g baleronu Coppa (długo dojrzewająca włoska karkówka) pokrojonego w cienkie plastry
  • 12 świeżych jaj przepiórczych
  • sól
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ręcznik papierowy

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką do uzyskania sosu winegret. Doprawić do smaku.
  2. Mieszankę sałatkową umyć, przebrać i odwirować.
  3. Piekarnik wstępnie nagrzać. Ustawienie piekarnika: nagrzewanie góra/dół, 180°C.
  4. Bagietkę pokroić w bardzo cienkie kromki. Kromki bagietki i plastry baleronu ułożyć na płaskiej blasze do pieczenia i ustawić w piekarniku na trzecim poziomie od dołu. Piec przez 6–7 minut. Obrócić kromki pieczywa i plastry baleronu na drugą stronę.
  5. Każde jajo przepiórcze wbić do osobnego kieliszka do wódki lub kieliszka do jajek.
  6. 300 ml wody wlać do niewielkiego rondla (o średnicy ok. 18 cm), dodać 2 łyżeczki soli oraz biały ocet winny i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika do poziomu 1, wlewać po jednym przepiórczym jaju do gorącej, ale nie wrzącej wody i gotować w koszulce przez 2–3 minuty. Jaja wydobyć kolejno widelcem i odłożyć na papierowy ręcznik do osączenia.
  7. Liście sałat wymieszać z winegretem i ułożyć na talerzach. Dodać boczek i grzanki. Udekorować jajami przepiórczymi i skropić z wierzchu pozostałym winegretem. Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

Wskazówki:

  • Bagietki łatwiej pokroić w cienkie kromki, kiedy mają jeden albo dwa dni. Najlepiej użyć krajalnicy do pieczywa.
  • Grzanki będą miały bardziej wyrafinowany smak, jeśli po upieczeniu natrze się je przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
  • W przypadku korzystania z konwencjonalnej kuchenki gazowej należy zachować szczególną ostrożność – woda do gotowania jaj w koszulkach nie może być wrząca!

Produkcja: Regine Smith Thyme
Stylizacja żywności: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Aranżacja: Katrin Heinatz
Zdjęcie: © Wolfgang Kowall