Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Ratatouille

Barwny towarzysz pysznej ryby.

Wywodzące się z Nicei ratatouille jest tradycyjnym elementem kuchni francuskiej z regionu Prowansji, jednak jego liczne odmiany cieszą dziś popularnością w całej Europie. Przyrządzone według tego przepisu będzie wyśmienitym dodatkiem do dorady.

Uważane niegdyś za potrawę ludzi ubogich ratatouille składało się z resztek warzyw gotowanych przez wiele godzin w jednym garnku, do którego nierzadko trafiały również obierki. Danie wywodzi się z kuchni prowansalskiej, z okolic Nicei, a jego pochodzenie znajduje odzwierciedlenie w nazwie, „rata” znaczy bowiem „strawa”, a „touille” – „mieszać”. Ratatouille oznacza więc dosłownie „mieszane jedzenie” duszone na wolnym ogniu przez wiele godzin. Nazwa nie powinna was jednak zniechęcić. Współcześnie ratatouille cieszy się popularnością w całej Europie i znajduje się w repertuarze najsłynniejszych szefów kuchni z całego świata. Danie w podstawowej wersji składa się z cebuli, czosnku, papryki, pomidorów, a często także bakłażana, stało się jednak tak powszechne, że można je dziś spotkać w niezliczonych odmianach. Wszystkie mają pewną wspólną cechę: ratatouille uważa się za niezwykle zdrową, a zarazem lekkostrawną potrawę z uwagi na dużą ilość warzyw.

Czas przyrządzania i oczekiwania: 70 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Pół cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 pieczarek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki liści tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu

Akcesoria kuchenne: Nóż, deska do krojenia, torebka próżniowa

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa umyć, a jeśli to konieczne, również obrać. Pokroić w jednakowe cząstki idealne na jeden kęs.
  2. Szalotkę drobno posiekać, połączyć z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami i wymieszać z warzywami.
  3. Mieszankę warzyw umieścić w torebce próżniowej i szczelnie zamknąć, korzystając z szuflady próżniowej ustawionej na poziom 3.
  4. W piekarniku z funkcją gotowania na parze wybrać ustawienie „Sous-vide”. Ratatouille ustawić na drugiej półce od dołu. Temperatura: 65°C, czas pieczenia: 40 minut
  5. Po ugotowaniu zawartość torebki próżniowej ułożyć na talerzach i ozdobić świeżymi gałązkami rozmarynu.

Wskazówka: To danie doskonale pasuje do pysznej ryby.

Zdjęcia: © AdobeStock