Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Miło was widzieć!

Zen a sztuka podejmowania gości − 8 porad, które pomogą ci bez stresu pełnić rolę gospodarza.

Jednym z najprzyjemniejszych sposobów na okazanie innym swojej sympatii jest zaproszenie ich do domu na wspólny posiłek. Oto 8 porad, dzięki którym wraz ze swoimi gośćmi spędzisz wieczór w bezstresowej atmosferze

1. Płyń z nurtem

Aby wieczór upłynął w miłej atmosferze, gospodarz musi być odprężony. Potraktuj przygotowania do wizyty jako część atrakcji zaplanowanych na ten wieczór – puść ulubioną muzykę i nalej sobie kieliszek dobrego wina. Goście nie poczują się mile widziani, jeśli otworzysz im drzwi zestresowany. Po posiłku, zamiast od razu brać się za zmywanie naczyń albo zbieranie okruchów ręcznym odkurzaczem, usiądź z gośćmi i podelektuj się poobiednim drinkiem.

2. Zapytaj gości, czy jest coś, czego nie jedzą

Uczulenie na orzeszki? Nietolerancja fruktozy? Żadnego mięsa, tylko ryby? Nie sposób spamiętać, co można podać gościom, nie narażając ich na utratę zdrowia lub dyskomfort związany z koniecznością rozłożenia posiłku na części pierwsze w poszukiwaniu składników, które mogłyby im zaszkodzić. Lepiej zawsze zawczasu zapytać gości, czy jest coś, czego nie mogą lub nie chcą jeść, żeby móc im zaproponować alternatywne dania.

3. Nie przesadzaj

Pamiętaj, że większość gości od wykwintnego ośmiodaniowego posiłku woli rozmowę z gospodarzem. Jeśli nie chcesz, żeby sprawy wymknęły się spod kontroli, pozostań przy prostych potrawach przyrządzonych ze składników najwyższej jakości.

4. Nie umniejszaj swoich osiągnięć

Gdy tylko pojawiają się goście, każdy gospodarz wchodzi zwykle w tryb przepraszania. Puree z mango jest za rzadkie.... Trzeba było jednak wyfiletować tę rybę... Chyba już trochę za zimno na taki aperitif na tarasie... Ludzie krytykują wyniki swojej pracy, bo chcą upewnić się, że goście są zadowoleni. W rzeczywistości jednak takie zachowanie jest po prostu irytujące. Goście nigdy nie zwróciliby uwagi na takie drobiazgi, gdyby gospodarz sam o nich nie wspomniał!

5. Nie daj się zaskoczyć spóźnialskim

Spóźnienia to coś, czego nie da się uniknąć, więc poczekaj 45 minut, zanim podasz posiłek. Aby umilić oczekiwanie punktualnym gościom, podaj w międzyczasie pyszne kanapki, takie jak briosza zapiekana z kozim serem, albo słone praliny z tatarem z papryki.

6. Pozwól gościom się odprężyć

Kusi cię, żeby zaprosić do domu sławnego szefa kuchni i zaimponować gościom, prosząc ich, by pomogli w przygotowywaniu posiłku? Dla wielu osób może to być stresujące – po dziesięciu godzinach gonitwy w biurze twoi goście mogą nie mieć ochoty na zwijanie sushi czy luzowanie drobiu. Lepiej będzie pozwolić im rozsiąść się wygodnie z kieliszkiem wina w ręku i pozwolić im nacieszyć oczy widokiem kulinarnego czarodzieja przy pracy.

7. Podaj menu sezonowe

Rzecz jasna każdy chce pokazać, że ma gest, ale sprowadzanie świeżych truskawek z drugiego końca świata to kiepski pomysł. Obecnie panuje moda na produkty sezonowe. Żywność dostępna sezonowo jest cudownie świeża i to właśnie po nią warto sięgać w pierwszej kolejności. Poza tym gazpacho z arbuza smakuje znacznie lepiej latem, kiedy upał daje się we znaki.

8. Zrób zapas odpowiednich alkoholi

Napoje, które będą towarzyszyć daniom, są niemal równie ważne jak sam posiłek. Znakomity aperitif pomoże miło rozpocząć wieczór. Tym, którzy lubią oryginalne smaki, warto zaproponować koktajl Knight Cup z syropem z granatów. Miłośnicy czerwonego wina z pewnością docenią coś z klasyki, na przykład Amarone. A do ryb, owoców morza i białych mięs niezastąpione będzie legendarne Sauvignon Blanc z winnicy Cloudy Bay. 

Autorin: Lena Schindler
Zdjęcia: © Adobe Stock