Proszę przewinąć

Dorada w sosie ziołowym

Szybki i łatwy przepis dla miłośników ryb.

Dorada to śródziemnomorska ryba okoniokształtna, którą jada się od najdawniejszych czasów. Upieczona na parze smakuje wyśmienicie.

Dorada jest jedną z najbardziej cenionych ryb zamieszkujących Morze Śródziemne. Można ją poławiać przez cały rok, jednak najsmaczniejsze okazy łowi się od lipca do października. Ze względu na charakterystyczne złote plamy na policzkach i przypominający koronę złoty pasek nad oczami nazywana jest także doradą królewską. Ostre zęby, przypominające nieco siekacze królika, umożliwiają doradzie otwieranie muszli małży i ostryg. Mięso dorady zawiera mało tłuszczu i jest bogatym źródłem białka oraz cennych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor i jod.  

Kupując doradę, należy zwrócić uwagę na to, czy jej oczy są lśniące, a skrzela wilgotne. Im bardziej wyraźna jest złota smuga na czole, tym świeższa jest ryba. A tak na marginesie, czy wiecie, że wszystkie młode dorady to samce? Dopiero pomiędzy drugim a trzecim rokiem życia ich organy płciowe zanikają i samce przeobrażają się w samice.

Czas przyrządzania i oczekiwania: 55 minut

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 filety z dorady, każdy po 400 g
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 30 g masła
  • 20 g mąki
  • 4 łyżki białego wina
  • 375 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 1½ łyżki posiekanej pietruszki
  • Cukier
  • 2 cytryny

Akcesoria kuchenne: Pędzel kuchenny, uniwersalna blacha do pieczenia Miele, rondel, trzepaczka do jaj, nóż, deska do krojenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą przy pomocy pędzla i umieścić na blasze do pieczenia.
  2. Ustawić program automatyczny A10 „dorada” i wstawić rybę do nagrzanego piekarnika. Ilość wody: ok. 100 ml, poziom 2. Czas trwania programu: 25–35 minut.
  3. Masło stopić w rondlu. Wsypać mąkę. Stopniowo wlewać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę i zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Gotową rybę ułożyć na podgrzanych talerzach lub półmiskach i ozdobić połówką cytryny. Sos podawać osobno.

Wskazówka: Rybę można również upiec na parze. W tym celu wystarczy wprowadzić w piekarniku następujące ustawienia: Funkcja: Dodatkowa para, ilość/rodzaj uderzeń pary: 1; temperatura 190-200°C + wstępne nagrzewanie, ilość wody: ok. 100 ml, poziom: 2; 1. Uderzenie pary: 15 minut od rozpoczęcia pieczenia, czas pieczenia: 25–35 minut.

Zdjęcia: © Miele