Proszę przewinąć

Comber z sarny z jałowcem i rozmarynem

Przepis na eleganckie przyjęcie

Comber z sarny wyróżnia się subtelnym smakiem – może dlatego, że sarny są prawdziwymi smakoszami! Zawsze wynajdują najdelikatniejsze pędy. Jagody jałowca nadają tej potrawie pikantną, owocową nutę.

Sarny to nie tylko płochliwi mieszkańcy lasu, ale także wybredni smakosze. Przepadają za bogatymi w witaminy, młodymi pędami, pąkami i świeżymi listkami. Dzięki temu ich mięso jest niezwykle zdrowe i delikatne. Sarninę uważa się za najsmaczniejszą odmianę dziczyzny. Z obawy przed drapieżnikami sarny nieustannie zachowują czujność i stale są w ruchu, więc zwykle nie mają wiele tłuszczu. 100 g sarniny dostarcza około 100 kalorii, co oznacza, że w porównaniu z wieprzowiną czy nawet wołowiną mięso to jest niezwykle chude. Delikatna sarnina to zazwyczaj mięso dzikich zwierząt, ponieważ sarny na ogół nie są hodowane w warunkach fermowych, lecz żyją na wolności w swoim naturalnym środowisku. Jagody jałowca wzbogacają smak tej potrawy o pikantną, owocową nutę. Jałowiec, który jest bogatym źródłem olejków eterycznych ułatwiających trawienie, w połączeniu z wonnym rozmarynem gwarantuje prawdziwą eksplozję aromatów.

Czas przyrządzania: 60-70 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 comber z sarny (ok. 1500 g)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 jagody jałowca
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka liści rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 150 g boczku w plastrach
  • 400 ml bulionu z dziczyzny
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki zagęstnika do sosu
  • Sól
  • Pieprz

Akcesoria kuchenne: Brytfanna do pieczenia

Zalecane ustawienie piekarnika:
Funkcja: Nagrzewanie góra/dół
Temperatura: 200-210°C
Ustawienie w piekarniku: drugi poziom od dołu
Czas pieczenia: 35-40 minut + wstępne nagrzewanie

Alternatywne ustawienie piekarnika:
Funkcja: Termoobieg
Temperatura: 190-200°C
Ustawienie w piekarniku: drugi poziom od dołu
Czas pieczenia: 35-40 minut + wstępne nagrzewanie

Ustawienie płyty kuchennej:
Poziom: 9-8
Czas gotowania: 1-2 minuty

Sposób przyrządzania:

  1. Ziarna pieprzu i jagody jałowca zgnieść płaską stroną szerokiego noża i wymieszać z olejem, liśćmi rozmarynu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Comber ponacinać wzdłuż kości i natrzeć przygotowaną marynatą.
  3. Piekarnik wstępnie nagrzać. Mięso doprawić solą oraz pieprzem i obłożyć plastrami boczku, a następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  4. Po 20 minutach wlać do brytfanny połowę bulionu i piec przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dolać pozostały bulion.
  5. Mięso wyjąć z brytfanny, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na około 10 minut, żeby „doszło”. Sos powstały podczas pieczenia przecedzić przez sito i doprawić śmietaną. Dodać zagęstnik i doprowadzić sos do wrzenia.
  6. Sarninę oddzielić od kości, pokroić na plastry i podawać z sosem.

Wskazówka: Sos nabierze bardziej wyrafinowanego smaku, jeśli doprawi się go odrobiną wytrawnego czerwonego wina.

Zdjęcie: © Miele